" "

Hur får vi ordning på bostadsbyggandet?

Det har inte byggts så mycket i Göteborg på 50 år som nu. Under Moderaternas ledning har det byggts 20 000 nya bostäder och vi planerar för lika många till under de kommande fyra åren.

Lyftkranar över allt. Villor, radhus, bostadsrätter och hyresrätter. Studentlägenheter och äldreboenden. Där tidigare styren räknade antalet planer har vi satt spaden marken och fått fart på byggandet. Vi bygger mycket, vi bygger olika typer av bostäder och vi bygger över hela staden. Men framför allt bygger vi bostäder som göteborgarna vill ha.

Byggandet är viktigt för att Göteborg som stad ska kunna utvecklas. Vi måste ha bostäder för alla nya och gamla göteborgare. När näringslivet behöver folk måste de ha någonstans att bo. Dessutom är det viktigt att barnfamiljerna stannar kvar i Göteborg och inte tar sina skattepengar och flyttar ut från staden bara för att det inte finns villor och radhus.

Våra mål är tydliga:

  • Bygg 20 000 nya bostäder för 40 000 göteborgare till 2026! 
  • Ge fler göteborgare möjlighet att äga sin bostad! 
    • Bygg 1 000 nya småhus/radhus per år 
    • Bygg fler bostadsrätter, villor och radhus i områden där hyresrätter dominerar 
    • Låt fler göteborgare köpa sin hyreslägenhet av allmännyttan 
  • Inga särskilt utsatta områden 2025! 

Bygg bort segregationen.

Göteborg har alltför länge varit en segregerad stad. Framför domineras 1960- och 1970-talens förortsområden av en viss typ av fastigheter och hyresrätter. Ska vi bryta segregationen i dessa områden måste det finnas fler alternativ som gör att människor vill bo kvar även när de får det bättre ekonomiskt. Därför bygger vi nu bostadsrätter radhus och villor i bland annat Biskopsgården, Tynnered och Bergsjön. Samtidigt lägger vi 11 miljarder kronor på att bland annat rusta upp befintliga hus. Göteborg ska inte ha några särskilt utsatta områden!

Hjälp barnfamiljerna att bo kvar

Göteborg är och ska vara en attraktiv studentstad dit unga människor vill flytta. Men tyvärr flyttar många ut från staden när de arbetar, bildar familj och skaffar barn. Med dem flyttar också viktiga skatteintäkter som kan gå till skola, äldreboenden och annan välfärd. Vi moderater har börjat vända den utvecklingen genom att bygga fler radhus och villor. Under nästa mandatperiod kommer vi att öka takten ytterligare.

Låt fler äga sin bostad

Göteborg ligger på plats 289 av 290 svenska kommuner när det gäller hur stor andel av invånarna som bor i en bostad som de äger själva. Samtidigt visar alla undersökningar att en förkrossande majoritet av svenskarna vill äga sin egen bostad. Det ger lägre boendekostnader och större möjligheter att påverka. På lång sikt har det dessutom alltid varit en bra investering. Vi moderater har ökat byggandet av ägda boendeformer och vi vill att fler göteborgare ska få möjlighet att köpa den bostad som de idag hyr.

En ekonomi i balans

Att utveckla staden kostar pengar. Under tidigare styren har Göteborg och göteborgarna förlorat stora pengar som i stället kommit byggherrar och entreprenörer till del. Vi moderater har fått ordning på projektekonomin och låtit de som bygger få betala vad det kostar. Det har sparat enorma summor åt Göteborgs skattebetalare.